Lenovo Yoga Book este tableta cu tastatură pe care ai văzut-o în filmele SF [REVIEW]

de: George Stanciu
04 11. 2016

Lenovo Yoga Book vine cu un design minimalist și cu funcții inedite pentru un hibrid laptop-tabletă, fiind un ajutor next-gen pentru luat notițe și nu numai.

Dacă Lenovo a avut de gând să aducă pe piață ceva cu totul și cu totul diferit, atunci și-au atins scopul pe deplin, deoarece Yoga Book aduce o serie de funcții extrem de utile, dar nu face niciun sacrificu la capitolul design. Probabil cel mai important lucru de spus înainte de toate este următorul: Lenovo Yoga Book vrea să fie o tabletă și se adresează celor ce caută un astfel de dispozitiv, și nu un laptop. Fie că ai nevoie să folosești device-ul ca pe o tabletă clasică, fără ca tastatura să îți stea în cale, fie că vrei să editezi un document în formatul clasic de notebook sau fie că vrei să iei notițe folosind caietul și pixul oferite în pachet, Yoga Book îți stă la dispoziție.

Review Lenovo Yoga Book – Introducere

Lenovo Yoga Book oferă performanțe peste medie când vine vorba de folosirea de zi cu zi a dispozitivului. Combinația dintre procesorul Intel Atom x5-Z8550 și cei 4GB de memorie RAM este ideală pentru majoritatea lucrurilor pe care le ai de făcut. Multitasking-ul este o posibilitate, iar browser-ul reușește să țină mai multe taburi deschise fără să se împotmolească. Procesorul are patru nuclee și rulează la o frecvență de bază de 1,44GHz, dar în modul Burst poate ajunge până la 2,4GHz.

 

Ecranul IPS are o diagonală de 10,1 inch și beneficiază de rezoluție Full HD, sau 1920 x 1080 pixeli; de asemenea, are și suport touchscreen. În materie de spațiu de stocare, Lenovo Yoga Book vine cu 64GB de memorie internă, la care mai puteți adăuga până la 128GB, cu ajutorul unui card microSD. Bateria de 8500mAh este perfectă pentru tabletă, deoarece îi oferă o autonomie de până la 15 ore, astfel că nu trebuie să te îngrijorezi vreodată că ai uitat încărcătorul acasă.

Review Lenovo Yoga Book – Puncte pro

Tastatura este punctul central de atracție pentru Lenovo Yoga Book și tocmai de aceea am menționat-o încă din titlu. Nu este o tastatură clasică, ci una ce ține de domeniul filmelor SF, în care vedem indivizi care tastează pe tastaturi plate, virtuale. Tastatura tabletei este o experiență inedită și ușor ciudată, dar într-un mod pozitiv, la primele atingeri. Senzația de a tasta fără să apeși propriu-zis o tastă, ci doar atingând o suprafață plată, este una nouă și interesantă.

Designul este perfect, din punctul meu de vedere, mai ales că Lenovo a adoptat minimalismul pentru această tabletă. Când este închis, doar un mic logo aflat într-unul din colțurile dispozitivului trădează natura sa, altfel ai crede că ai de-a face cu un simplu caiet. N-ai fi foarte departe de adevăr, având în vedere că Lenovo Yoga Book cântărește doar 690 de grame și nu are nici măcar 1cm grosime. Sistemul de balamale este extrem de plăcut din punct de vedere vizual și sunt sigur că se descurcă și la folosirea pe termen lung la fel de bine pe cât arată.

Caietul și pixul RealPen devin punctul forte atunci când te-ai oprit din admirat tastatura. Caietul poate fi așezat pe tastatură, după ce ai dezactivat-o printr-o apăsare de buton, iar apoi poți folosi pixul pentru a lua notițe pe caiet, acestea fiind transpuse instantaneu în aplicația Note Saver. Pixul RealPen poate fi folosit ca stylus pentru ecranul cu suport touch, sau îl poți transforma într-un pix veritabil folosind una dintre minele aflate în pachet. Am fost plăcut surprins să văd cât de mare este acuratețea transpunerii de notițe din format fizic în format digital.

Experiența de utilizare în diferite moduri face din Lenovo Yoga Book un device foarte facil. Totul se rezolvă în doar câteva secunde, cât timp așezi ecranul în poziția preferată. Dacă vrei să ai parte de o tabletă clasică, experiența este aproape aceeași ca pe o tabletă obișnuită – grosimea lui Yoga Book nu este un impediment. Când trebuie să te întorci la tastat, Yoga Book este gata să te ajute, iar dacă vrei să te uiți la un film, poți așeza tableta ca pe un cort, pe birou, și să dai play.

Autonomia tabletei este mai mult decât ideală. Durata maximă de utilizare cu o singură încărcare, de 15 ore, reușește să dea clasă multor dispozitive asemănătoare, iar tu vei putea să lași încărcătorul pe biroul de acasă în timp ce îți folosești tableta Lenovo Yoga Book, oriunde ai fi. Autonomia în standby este de 70 de zile, astfel că sunt șanse infime să fii luat prin surprindere dacă ai lăsat tableta deoparte o perioadă și vrei să continui de unde ai rămas.

Review Lenovo Yoga Book – Puncte contra

Tastatura revine în centrul atenției și la punctele contra, tocmai din cauza designului fără feedback clasic. Perioada de acomodare cu tastatura plată variază și până atunci, vei observa că faci cea greșeli în timpul tastării, deoarece este mai dificil să-ți orientezi degetele decât ai face-o având ca reper conturul fizic al unor taste. Tastatura îți oferă feedback prin vibrații, dar nu reușește să înlocuiască senzația de tastă. Cu toate acestea, după ce te obișnuiești, poți să te descurci destul de bine, asta cu condiția să nu vrei să scrii un roman întreg folosind-o.

Touchpad-ul mi-a cauzat ceva probleme în timpul utilizării cursorului, având momente în care se bloca și făcându-mă să-mi doresc un mouse lângă Yoga Book. Nu pot să fiu ipocrit, însă, astfel că trebuie să menționez că nu îmi place utilizarea touchpad-urilor în general, poate pentru că nici alte dispozitive n-au reușit să ofere ceva excelent la acest capitol.

Review Lenovo Yoga Book – Concluzii

Lenovo Yoga Book vine cu multe lucruri noi, pe care mulți dintre noi ne dorim să le folosim; consider că se adresează în special studenților care vor o metodă facilă de a-și lua notițe, mult mai bună decât a scrie pe o hârtie pe care o pierd până acasă. Dacă ai o întâlnire de afaceri sau dacă ajungi în orice alt loc unde trebuie să iei notițe, Yoga Book este ideal. De asemenea, este extrem de promițător și pentru cei ce vor să deseneze; pentru că nu am mari talente în această sferă, n-am insistat mai departe de MS Paint, unde am reușit totuși să desenez mai bine decât am făcut-o vreodată cu mouse-ul. Am avut posibilitatea să testez tableta care vine cu Windows 10 instalat, deși există și o variantă cu Android.

Lenovo Yoga Book costă 3.200 RON pentru versiunea cu Windows si 2.900 RON pentru cea cu Android, iar în timpul conferinței de lansare, oficialii Lenovo au confirmat și faptul că va apărea și o versiune cu Chrome OS.